Eucalyptustaart en São João water - Reisverslag uit Salgueiral, Portugal van Kees Schmitz - WaarBenJij.nu Eucalyptustaart en São João water - Reisverslag uit Salgueiral, Portugal van Kees Schmitz - WaarBenJij.nu

Eucalyptustaart en São João water

Door: kees

Blijf op de hoogte en volg Kees

30 Juli 2016 | Portugal, Salgueiral

Sever do Vouga - Luso 71 km
Vanmorgen hingen de nevels rond de bergen toen ik op stond. Bij vertrek was het bewolkt en dat is de hele dag zo gebleven op een paar zondoorbraken in de middag na. De temperatuur bleef daardoor onder de dertig graden steken. Ik vond het prima want daardoor was het fietsen niet zo afmattend als de afgelopen dagen. Wie had gedacht dat ik bewolking nog fijn zou vinden na zo vreselijk veel grauwe dagen in het eerste deel van mijn reis!
De eerste kilometers gingen in sneltreinvaart naar beneden en omdat ik gekleed was op zeer warm weer had ik het op dat moment zelfs koud. Dat was gauw over toen ik eenmaal omhoog moest. Dat bleek gelijk de steilste en zwaarste van de hele dag te zijn en kostte ruim een uur voor slechts acht kilometer. Dat ging door soortgelijk gebied als gisteren. Vanaf de afdaling die volgde werd het landschap anders. Grotendeels door bos, dat eigenlijk eucalyptus plantages zijn. De laatste dertig kilometer was het werkelijk schitterend, een stille weg met sporadisch een auto waar je allerlei vogels hoorde fluiten en bij het passeren van een hoop hakafval van de eucalyptus (slierten schors, bladeren en stukken tak) drong de verfrissende geur diep in je longen. Dat het echt plantages zijn kun je zien aan de afwisselende kleurvlakken tegen de helling en het prachtige lijnenspel dat de jonge aanplant oplevert. De eucalytustaart op de foto is daar een sprekend voorbeeld van.
Halverwege kwam ik door Águeda dat een zeer fleurig straatbeeld heeft door de paraplu's die boven de winkelstraten hangen, vermoedelijk ook om schaduw te creëren op hete dagen. Vandaag was dat niet nodig maar het geheel zag er erg leuk uit (foto).
In de loop van de middag in Luso aangekomen (de locatie op de kaart van mijn dagboek is iets anders omdat de site Luso niet kan vinden). Bij het maken van een wandeling kwam ik bij een bron waar drinkbaar water uit kwam. Deze Fonte de São João blijkt zeer populair bij de locale bevolking (foto). Men komt hier met hele kofferbakken vol met waterflessen die bij de bron gevuld worden. De bron waar het water uit de grond komt is zichtbaar maar wel afgeschermd zodat het water schoon blijft. Naar het water vullen schouwspel kijkend realiseerde ik me ineens dat ik al heel veel van dit water gedronken heb uit de flessen die ik elke dag koop, want in Portugal is het bijna altijd van het merk Luso.
Morgen fiets ik naar Coimbra, waar ik maandag ook blijf. Daarna gaat de route noordoostwaarts.

• 31 Juli 2016 - 00:30

Ria:

Hoi hoi wat een fleurig gezicht al die paraplu s leuk idee moeten We onthouden

• 31 Juli 2016 - 08:54

Marijke:

Ha, ha, alles is relatief: zo kun je idd opeens genieten van een grauwe dag! Maar wel zonder regen gelukkig! Fijn weer dagelijks van je mooie verhalen en foto's te mogen genieten! Ik ben benieuwd wat je van Coimbra vindt. Goede reis verder!

• 31 Juli 2016 - 11:00

Joke:

Lekker heet he soms in Portugal! Wij zijn net terug van een strandvakantie in de Algarve. Daar hebben we ook een excursie gemaakt o.a.naar het Monchique gebergte waar waar veel kurk eiken zijn. Onze gids vertelde juist alle nadelen van de vele eucalyptus plantages die zorgen juist voor uitdroging... De kurk zou een veel beter en duurzamer product zijn volgens haar. Heel interessant ! Maar jij gaat weer in noordelijke richting begreep ik ! Wij dronken ook water uit de bronnen in dit gebergte waar je 10 jaar langer van leeft als je dat drinkt. (Niet alles geloven hoor, haha) maar ook auto's zien stoppen inderdaad vol met containers die gevuld gingen worden met dit water. Samir heeft zijn hoofd nog gewassen eronder omdat je haar er ook van zou gaan groeien,....