Elk nadeel heb ze voordeel - Reisverslag uit Luz-Saint-Sauveur, Frankrijk van Kees Schmitz - WaarBenJij.nu Elk nadeel heb ze voordeel - Reisverslag uit Luz-Saint-Sauveur, Frankrijk van Kees Schmitz - WaarBenJij.nu

Elk nadeel heb ze voordeel

Door: kees

Blijf op de hoogte en volg Kees

06 Mei 2016 | Frankrijk, Luz-Saint-Sauveur

Bagnères-de-Bigorre - Luz-Saint-Saveur 55 km
Onder een grijs wolkendek de tent droog ingepakt en naar Bagnères-de-Bigorre voor een paar boodschapjes. De belangrijkste was een kaart opsnorren voor het eerste stuk in Spanje straks en dat is gelukt. Begeleidt door enkele regendruppels de stad uitgereden en de drup hield al snel op gelukkig.
Ik twijfelde nog even of ik de makkelijke route via de hoofdweg naar Lourdes zou gaan of de moeilijke via een kleine weg. Na 3 km op de hoofdweg (zó druk) wist ik het zeker: ik neem de moeilijke weg, dus meer klimmen. Maar zoals Cruijff al zei: elk nadeel heb ze voordeel. Het werd een prachtige route door de lagere delen van de Pyreneeën. Uiteindelijk kwam ik iets ten zuiden van Lourdes uit op een fietspad dat over een oud spoortracé liep, een heel eind in de richting van Luz-Saint-Saveur.
Bij de Gorges de Luz hield dit pad op en kon ik aan het laatste stuk omhoog beginnen. Dat was nog flink doortrappen want er stond een hele harde wind die vanuit de bergen recht op mij af kwam. Die laatste 10 km door de Gorges waren echter schitterend!! Een hele smalle kloof met bruisende rivier, watervallen die naar beneden denderen en hier en daar een half open tunnel (eentje uit 1908).
En dan zit ik nu in Luz-Saint-Saveur waar het gezellig druk is. Hier is er wat leven in de brouwerij. En vanavond in het restaurant met een Nederlands gezin dat hier op doorreis is zitten kletsen; dat was ook erg gezellig.
Mijn originele plan om vanuit Bagnères-de-Bigorre over de Tourmalet naar Luz-Saint-Saveur te gaan had ik een paar dagen geleden al laten varen vanwege teveel steile stukken in combinatie met tunnels (achteraf blijken die ook half open te zijn, maar dat kan ik op de kaart niet zien). Dit plan had sowieso niet door kunnen gaan, want de Col du Tourmalet is nog "Fermé", zo bleek uit het bord onderaan de weg. Hopelijk gaat de Aubisque snel wel open, anders moet ik een ander plan bedenken.
Ik blijf drie nachten hier in Luz-Saint-Saveur. Één dag wil ik naar Gavarnie op en neer, de andere wordt dan een rustige dag.

• 06 Mei 2016 - 22:21

Kees Schmitz:

Annerose, de natuur is hier ook geweldig mooi. Ik heb er vandaag van genoten.

• 06 Mei 2016 - 22:30

Kees Schmitz:

Hoi Ria, nou die bagage wordt een beetje lichter: er is al anderhalf T-shirt weg (dat andere halve is tot dweil voor de tent gepromoveerd), twee dwarsliggers geloosd, een kapotte onderbroek naar de schroothoop, toiletartikelen zijn niet meer vol, en sinds deze week ook de voorraad olie koffie enz. aangesproken. En vandaag voor de derde keer wat kaart en folder materiaal naar huis gestuurd. Hoeveel gram bij elkaar? Daar heb ik geen idee van, maar op m'n rustdag ga ik eens kijken of er nog iets meer weg kan.

• 06 Mei 2016 - 23:05

Ria:

Hoi hoi het ziet er i nderdaad schitterend uit echt mooi !nou dat zal toch al 1 kg schelen. Alles helpt. Vandaag Marian en Ivo opgehaald en thuisbezorgd Was even gezellig hun verhalen te horen en al wat foto 's te zien. Ik hoop dat de tocht Door de pyrineen gaat lukken zoals je zou willen maar nu eerst even op 1 plek begrijp ik. Zit je weer in je tentje?Tot morgen maar weer . Ria

• 07 Mei 2016 - 13:01

Wim Pleeging:

Ik dacht elk voor deel heeft zijn na deel .of heb ik dat mis? Hopelijk nog veel mooi weer toe gewenst. hg willem .of wim pleeging